lekarz medycyny – dietetyk Alina Rewako
Jestem lekarzem. Przez wiele lat pracowałam w poradni ogólnej, potem medycyny pracy, a jako że profilaktyka i medycyna naturalna zawsze były w centrum moich szczególnych zainteresowań, to w ostatnim etapie pracy zawodowej zajmowałam się suplementami roślinnymi oraz poradnictwem dietetycznym. Aby uzupełnić swoją wiedzę ukończyłam dwustopniowy kurs w zawodzie dietetyka w ramach Akademii Dietetyki z Łodzi. Współpracuję od kilkunastu lat z pismami o tematyce zdrowotnej – najpierw z miesięcznikiem „Vilcacora”, a obecnie z „Żyj długo”, gdzie systematycznie ukazują się moje felietony w autorskiej rubryce „Szlachetne zdrowie”. W swoim dorobku mam też poradnik dietetyczny „Vilcacora. Jedz zdrowo”, który swego czasu był na liście bestsellerów „Polityki”.
Moje hobby to ogród pełen kwiatów, ceramika, nordic- walking, dobra książka, no i oczywiście gotowanie zdrowych potraw.
Jeżeli chcesz jeść zdrowo, schudnąć i czuć się dobrze w swojej skórze to zapraszam na trening żywieniowy czyli wspólne szukanie Twojej diety.
Zapraszam też firmy do współpracy w ramach zadań medycyny pracy, gdyż posiadam uprawnienia do przeprowadzania obowiązkowych profilaktycznych badań lekarskich.
Dlaczego lubię ceramikę czyli zalety ekologicznego hobby:
Tradycja lepienia z gliny sięga najdawniejszych czasów. W wielu mitologiach pojawia się wątek „stworzenia człowieka z gliny” – może dlatego niektóre użytkowe gliniane naczynia miały w różnych kulturach często ludzkie twarze. To kontakt z ciekawym materiałem, odkrywanie jego możliwości,
doświadczenie zmysłowe. Ręce „mówią nam”, czy glina ma odpowiednią konsystencję, „podpowiadają” nam, jak ją uformować. Praca z gliną skupia, uspokaja, uczy koncentracji, cierpliwości, planowania. Tworzenie prac ceramicznych to po prostu radość! Cieszę się, że coś tam mi wychodzi, że szkliwienie kolorami daje niespodziewane efekty, a końcowa praca jest oryginalna – po prostu tylko moja. Ostatnio obdarowana przeze mnie moją miseczką koleżanka powiedziała mi miłe słowa – „wiesz, podoba mi się ta twoja miseczka, myślę też, że nikt takiej nie ma”.
DOBRY PRZEPIS
Sałatka z wędzonym łososiem
Jedna z moich ulubionych sałatek to przepyszne połączenie warzyw, wędzonego łososia oraz uroczo chrupiących owoców granatu i pestek dyni. Jest to danie bogate w białko i dobry tłuszcz czyli NNKT, a więc przy uzupełnieniu go niewielką ilością pieczywa pełnoziarnistego lub ryżu (czyli węglowodanami) także doskonale nadaje się na pełnowartościowy posiłek obiadowy. A oto przepis:
Kapustę pekińską kroję na drobne paseczki, dodaję listki młodego szpinaku, trochę drobno pokrojonej czerwonej papryki, kozi ser w plastrach pokrojony w drobne kwadraciki, kilka „postrzępionych” plasterków wędzonego łososia, garść ziaren świeżego granatu oraz taką samą ilość uprażonych lekko nasion dyni. Dodaję łyżkę dobrej oliwy, ciut soli i czarnego pieprzu, wszystko mieszam. Sałatka powinna trochę postać, aby smaki ładnie się połączyły. Pycha!