Dlaczego warto jeść jabłka?
Otóż udowodniono, że obecność owoców i warzyw w diecie ma ogromne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia. Jabłko jest typowo polskim, łatwo dostępnym i tanim owocem, które z powodu swoich cennych właściwości powinno na stałe zagościć w naszym jadłospisie – jest bowiem wyjątkowe! Wiemy o tym dziś, ale sugerowali już to lekarze przed wiekami, bo od 1620 roku znane jest angielskie powiedzenie „an apple a day keeps the doctor away” – czyli, że jedząc jedno jabłko dziennie unikniemy wizyty u lekarza. To błonnik obecny w jabłku sprawia, że po jego spożyciu spada poziom cholesterolu. Naukowcy wykazali, że jedno duże jabłko jedzone codziennie obniża poziom cholesterolu o około 8-11%, a dwa zjedzone jabłka to cholesterol niższy aż o 16%. Zarówno frakcja rozpuszczalna jak i nie rozpuszczalna błonnika obecnego w jabłku korzystnie wpływają na profil lipidowy zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Drugi cenny aspekt prozdrowotnego działania jabłek, to ich udział w zwalczaniu wolnych rodników tlenowych. Właściwości antyoksydacyjne posiada obecna w tych owocach witamina C, a także różne związki fenolowe, w tym szczególnie flawonoidy (pochodne kwercetyny, procyjanidyny, kwas chlorogenowy).Warto pamiętać, że w skórce jabłka tych cennych związków jest aż siedmiokrotnie więcej niż w jego miąższu.
Codzienne spożywanie jabłek to wspaniała profilaktyka chorób układu krążenia, nowotworów, a także kuracja anty-aging czyli przeciwdziałanie starzeniu się organizmu. To także skuteczniejsza walka z otyłością.
DOBRY PRZEPIS
Babciny ryż z jabłkami czyli sentymentalny powrót do przeszłości
Każdy z nas ma chyba takie sentymentalne wspomnienia dotyczące potraw z dzieciństwa. Być może jedne skojarzenia są negatywnie, ale pewnie znajdą się też takie, które przywracają wyjątkowy smak ulubionej potrawy oraz obraz ukochanej osoby, która ją przygotowała. Tak, tak - babciny ryż z jabłkami nasuwa mi same dobre skojarzenia! A oto jak się go przygotowuje:
- ryż gotujemy na mleku – bardzo ostrożnie żeby się nie przypalił!
- kwaśne jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce
- naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem i przekładamy warstwami – ryż, jabłka, ryż, jabłka, ryż – posypując każdą warstwę jabłek cynamonem i brązowym cukrem, a górną warstwę czyli ryż –cynamonem i kawałeczkami masła
- zapiekamy około 30 – 40 minut w temperaturze 170-180 stopni
- jeżeli nie boimy się nadmiaru kalorii to gotową porcję ryżu polewamy śmietaną lub sosem waniliowym
A potem delektujemy się tą gorącą słodyczą o urzekającym
jabłkowo-cynamonowym aromacie wspominając beztroskie dzieciństwo i ukochaną babcię!