Polskie dzieci źle się odżywiają – piją słodzone napoje, jedzą słodycze i tuczące przekąski. Według statystyk jesteśmy na niechlubnym pierwszym miejscu w Europie pod względem tempa przyrostu ilości dzieci z otyłością i nadwagą! To wielki problem zdrowotny, gdyż te zaburzenia przenoszą się na dorosłe lata grożąc wieloma chorobami, a także zaburzeniami w sferze psychicznej. Grube dzieci są wyśmiewane, mają gorszy start w życiu, a prognozowana długość ich życia jest o 10 lat krótsza w porównaniu z rówieśnikami z prawidłową masą ciała. Według naukowców otyłość na równi z paleniem papierosów skraca życie!
Co jedzą polskie dzieci? Większość z nich je bardzo mało warzyw, za to dwa razy dziennie sięga po słodkie lub słone przekąski oraz wypija dwie szklanki słodzonych napoi. Regularne spożywanie śniadań nie jest zwyczajem aż 20% naszych dzieci. Innym, równie poważnym problemem żywieniowym dzieci i młodzieży są przypadki anoreksji i bulimii. Wnioski z wielu ankiet przeprowadzanych w szkołach mówią, że dzieci chcą się zdrowo odżywiać, ale nie mają dostatecznej wiedzy na ten temat i wsparcia dorosłych.
Edukacja żywieniowa dzieci to szansa na ich lepsze zdrowie w przyszłości. Zapobieganie oraz walka z otyłością i nadwagą u osób poniżej 18 r. ż. polega na wprowadzaniu właściwych nawyków żywieniowych oraz zwiększeniu aktywności fizycznej. Dzieci i młodzieży nie można odchudzać tak jak dorosłych, bo grozi to zaburzeniami w ich rozwoju.
DOBRY PRZEPIS
Pieczeń rzymska z indyka – dobry obiad lub domowa „wędlina”
- mięso z uda indyka mielone – ok. 500g
- płatki owsiane – 3 łyżki
- jajko – 1szt.
- cebula – 1 szt.
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- delikatne przyprawy ziołowe
Cebulę drobno kroimy i dokładnie łączymy z resztą składników. Z mięsnej masy formujemy gruby wałek, zawijamy go w folię aluminiową (posmarować ją lekko oliwą) i pieczemy w naczyniu żaroodpornym - najpierw 20 minut w temp. 210 st, a potem w 120 st. przez kolejne 20 minut. Podajemy na ciepło do obiadu z warzywami i ryżem lub na zimno zamiast wędliny do kanapek np. z pomidorem.
Dzieciom należy podawać posiłki kolorowe, urozmaicone i jak najbardziej naturalne. Stosując różne techniki - np. BLW - Baby - Led -Weaning (w wolnym tłumaczeniu - Bobas Lubi Wybierać) już od 6 miesiąca życia można uczyć dziecko smaku różnych warzyw i owoców pozwalając mu na samodzielny wybór produktu. W żywieniu dzieci unikajmy żywności przetworzonej (także gotowych wędlin z różnymi dodatkami chemicznymi i dużą ilością soli), słodyczy, słodkich napoi i przetworzonych płatków śniadaniowych. Uczmy dzieci od pierwszych lat życia ekologicznej kuchni pełnej świeżych warzyw, owoców, ryb, naturalnego jogurtu, miodu zamiast słodyczy i czystej wody zamiast coca-coli!